Effectieve aanpak van chronische peesklachten


Vele studies tonen aan dat shockwave therapie bij diverse (met name chronische) peesaandoeningen goede resultaten geeft. Een chronische ontsteking, kalkafzetting of spierknoop/triggerpoint kunnen veel pijn veroorzaken. Shockwave kan in deze gevallen uitkomst bieden. Succesvolle resultaten worden vaak al bereikt na slechts enkele behandelingen.


Wat is shockwave therapie?
Met shockwave therapie worden krachtige ‘schokgolven’ nauwkeurig door het te behandelen gebied gestuurd. De meest bekende medische toepassing van shockwave therapie is het vergruizen van nierstenen. Fysiotherapeuten passen de methode toe voor het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat, zoals kalkafzettingen of chronische ontstekingen/irritaties in de pezen die vaak ontstaan door eerdere schade of langdurige overbelasting. Shockwaves versnellen het genezingsproces door de zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren, ze stimuleren de stofwisseling en verbeteren de bloedcirculatie.

Wanneer shockwave therapie?
Shockwave therapie kan vooral effectief ingezet worden bij chronische (min. 3 maanden) klachten zoals:

  • Tennis- of golferselleboog
  • Jumper’s knee (pijn net onder de knieschijf)
  • Achillespeesontsteking
  • Fasciitis plantaris (hielspoor)
  • Schouderklachten (met of zonder kalkafzetting)
  • Verhoogde spanning en/of triggerpoints in nek-, schouder- of rugspieren

Mocht u op basis van de intake of inschatting van de behandelend fysiotherapeut in aanmerking komen voor shockwave therapie dan kan er vooraf eventueel nog een echo gemaakt worden om beter te kunnen bepalen of het inderdaad geschikt is. Een echo is echter niet altijd noodzakelijk.

De behandeling
De schokgolven die direct via de huid het lichaam binnen gaan zijn aan het begin van de behandeling vaak gevoelig, maar meestal went dit snel gedurende de behandeling. Een shockwavebehandeling duurt meestal maar 5-10 min. Na ongeveer drie behandelingen treedt er vaak al duidelijke verbetering op. Over het algemeen wordt maar één keer per week en niet vaker dan zes keer een shockwavebehandeling toegepast.

Shockwave therapie wordt vaak ingezet bij chronische peesklachten. Om een peesaandoening structureel aan te pakken wordt het sterk aanbevolen om (thuis)oefeningen te doen. De behandelend fysiotherapeut zal u hierbij begeleiden.

Kosten en vergoeding
Shockwave therapie zien wij als onderdeel van uw behandeltraject en wordt daarom gedeclareerd als fysiotherapie. Bent u aanvullend verzekerd? Dan worden de kosten gewoon bij uw zorgverzekeraar in rekening gebracht. Bent u niet aanvullend verzekerd, dan krijgt u van ons een rekening. Kijk hier voor de kosten van shockwave therapie.

 

MAAK EEN AFSPRAAK