Met geluidsgolven in het lichaam kijken


Echografie is een zeer bruikbare methode om structuren als botten, gewrichten, spieren, pezen en banden in beeld te brengen. Weefselschade bij een (sport)blessure is met echografie goed te beoordelen. En ook de mate van weefselherstel tijdens revalidatie kan goed worden bewaakt. Echografie is niet pijnlijk of schadelijk. Dezelfde methode wordt ook gebruikt bij vrouwen die in verwachting zijn.


Wat is echografie?

Bij echografie worden geluidsgolven het lichaam ingestuurd, net zoals vleermuizen in de lucht en walvissen in het water doen. De geluidsgolven worden door de lichaamsweefsels (met verschillende dichtheden) weer teruggekaatst en omgezet in beelden. Aan de hand van deze beelden kan er een inschatting gemaakt worden van de mate van schade in het weefsel.

Het onderzoek
Het echografisch onderzoek is snel en comfortabel en duurt zo’n 20-30 minuten. Het maken van dit soort echo’s is te vergelijken met het maken van een echo van het ongeboren kind bij een zwangere vrouw. De geluidsgolven zijn dan ook volkomen onschadelijk voor het lichaam en je voelt er niks van.

Wanneer echografie?
Hoewel echografie vaak een bijzonder nuttig instrument kan zijn, is het niet voor alle problemen geschikt. Echografie kan wel nuttig zijn bij verdenking op:

  • Ontstoken slijmbeurs
  • Peesirritatie (bijvoorbeeld schouder, knie of voet)
  • Gescheurd spier- of peesweefsel
  • Gewrichtschade of vochtontwikkeling rondom gewrichten

Wanneer GEEN echografie?
Het gebruik van echografie wordt afgeraden bij:

  • Pacemakers (vooral bij het scannen aan de voorkant van de schouder)
  • Obesitas (door de absorptie van geluidsgolven door het vetweefsel kan geen scherp beeld worden gevormd van het gescande gebied)

Kosten en vergoeding
Echografie zien wij als onderdeel van uw behandeltraject en wordt daarom gedeclareerd als fysiotherapie. Bent u aanvullend verzekerd? Dan worden de kosten gewoon bij uw zorgverzekeraar in rekening gebracht. Bent u niet aanvullend verzekerd, dan krijgt u van ons een rekening. Kijk hier voor de kosten van eenmalig echografisch onderzoek.

 

MAAK EEN AFSPRAAK