Bij moeilijk verklaarbare klachten


De psychosomatische fysiotherapeut is gespecialiseerd in de behandeling van klachten die met spanning of stress (zoals
depressie of burn-out) te maken hebben en met onbegrepen lichamelijke klachten. De samenhang tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting is vaak niet helemaal duidelijk. De psychosomatisch fysiotherapeut kan dergelijke klachten vroegtijdig herkennen en effectief beïnvloeden.


Wat betekent ‘psychosomatisch’?
Psychosomatisch betekent: lichamelijke klachten met een psychische oorzaak. In de meeste gevallen zijn psychosomatische klachten het gevolg van langdurige blootstelling aan spanning of stress.

De klachten
Psychosomatische klachten kunnen zich uiten in vermoeidheid of onbegrepen pijnklachten, duizeligheid en hoofdpijn maar ook in spier- en gewrichtspijn, benauwdheid, hartkloppingen of druk op de borst. Dergelijke klachten hebben vaak geen duidelijke ontstaansreden en ook bij (beeldvormend) onderzoek wordt meestal geen duidelijke verklaring gevonden. Toch zijn de klachten wel degelijk aanwezig en kunnen ze het dagelijkse functioneren soms enorm beperken.

De behandeling
De psychosomatisch fysiotherapeut begeleidt bij het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid. Zowel de lichamelijke, psychologische als sociale aspecten worden bij de behandeling betrokken, waaronder leef- en werkomstandigheden. De psychosomatische fysiotherapeut werkt vaak nauw samen met andere deskundigen zoals (bedrijfs)artsen, specialisten of psychologen.

 

MAAK EEN AFSPRAAK