Zelfverzekerder door de valpreventiecursus


Zo lang mogelijk zelfstandig blijven; dat is de wens van veel ouderen. Door de trainingen van de valpreventiecursus te volgen is het mogelijk om het risico op vallen in en om het huis drastisch te verminderen. Zo kunt u een hoop narigheid voorkomen en zo lang mogelijk zelfredzaam blijven


De risico’s op vallen 
Ongeveer één op de drie nog thuiswonende ouderen valt minstens éénmaal per jaar. Dit kan nare gevolgen hebben. Sommigen moeten na een val opgenomen worden in een zorgcentrum of ziekenhuis. Bij anderen ontstaat veel angst om opnieuw te vallen. Dit leidt tot onzekerheid bij gewone, dagelijkse bezigheden. Sommige ouderen gaan daarom minder het huis uit en raken sociaal geïsoleerd. Hoe eerder u de gevaren aanpakt, hoe sneller het risico op vallen afneemt. De volgende risico’s verhogen de kans op vallen:

  • Te weinig beweging
  • Een té lage bloeddruk bij het rechtstaan of bukken
  • Medicijnen (die voor sufheid kunnen zorgen)
  • Verminderd gezichtsvermogen
  • Onregelmatigheden in huis (drempels, vloerkleden, trap, etc.)

De cursus
Tijdens de cursus valpreventie leert u hoe gemakkelijk het is om een val te voorkomen. Door o.a. voldoende te bewegen, veilige gewoontes aan te leren en aanpassingen in het huis te doen verkleint u de kans op vallen aanzienlijk. Echter is soms een val onvermijdelijk. Als u dan toch valt is het het handig om te weten hoe u moet vallen zodat u letsel na een val beperkt. Ook dit leert u in de cursus valpreventie.

Vergoeding
De cursus wordt vaak deels vergoed door uw zorgverzekeraar. De hoogte van de vergoeding hangt af van uw polis en kan oplopen tot wel 75%. Wilt u weten hoeveel u vergoed krijgt? Neem dan contact op met uw verzekeraar.

Aanmelden
Wilt u meedoen met de valpreventie cursus? Geef u hier op en vermeld erbij dat het om de valpreventiecursus gaat. Bellen kan natuurlijk ook: (058) 28 00 933.

Meer informatie
Wilt u meer lezen over de oorzaken van en verhoogde risico’s op vallen? Informatie over ouderenzorg en vallen vindt u op www.zorgvoorbeter.nl.

 

AANMELDEN