Zonder verwijzing naar de fysiotherapeut


We krijgen nog regelmatig vragen over verwijzingen via de huisarts. Sinds 2006 is het niet meer noodzakelijk een verwijsbrief voor de fysiotherapeut te regelen. U kunt rechtstreeks via DTF (Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie) naar ons toe komen, zonder tussenkomst van de huisarts.


Geen (onnodig) bezoek aan de huisarts
DTF heeft voordelen. Omdat u een bezoek aan de huisarts over kunt slaan, heeft u snel contact met uw fysiotherapeut en kan de behandeling vlot (meestal dezelfde dag nog) beginnen. De fysiotherapeut stelt wel eerst door middel van een screening vast of u bij hem aan het juiste adres bent. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten. Wanneer de fysiotherapeut besluit dat u met fysiotherapie geholpen kunt worden, volgt het onderzoek en eventueel de behandeling.

Huisarts blijft centrale rol spelen
Wanneer de fysiotherapeut het – aan de hand van de screening – toch niet vertrouwt of denkt dat de klacht niet binnen het domein fysiotherapie past, dan wordt u geadviseerd een afspraak te maken met uw huisarts. Deze blijft altijd een centrale rol spelen in de coördinatie van uw zorg. De fysiotherapeut zal de huisarts blijven informeren, tenzij u anders wenst.

Wanneer is er nog wel een verwijzing nodig? 
In een enkel geval kan zijn dat u wél een verwijzing nodig heeft om voor (langdurige) fysiotherapeutische zorg in aanmerking te komen, bijvoorbeeld bij een chronische aandoening of na een operatie. In dat geval krijgt u van de huisarts (of specialist in het ziekenhuis) een verwijzing mee. Heeft u hier vragen over? Neem dan gerust contact met ons op.