Ontspanningsoefeningen


Deze roerige en onzekere tijden zorgen bij veel mensen voor stress en slapeloze nachten. Nu zou het voor iedereen, in welke situatie dan ook, misschien niet verkeerd zijn om af en toe te mediteren of andere ontspanningsoefeningen te doen, maar vooral nu kan dit bijdragen aan stressvermindering. Hierdoor kunnen psychische en/of lichamelijke klachten verminderd of voorkomen worden.

Hieronder vindt u een aantal audiobestanden met meditatie/ontspanningsoefeningen. Misschien past de ene oefening beter bij u dan de andere. Doe ze op een moment dat u niet gestoord kunt worden en het liefst met koptelefoon op of oordopjes in. Achter iedere oefening staat de duur van het audiobestand.

Zitmeditatie (14 min.)

Aandachtsmeditatie gericht op de ademhaling om kalmte, concentratie en focus te trainen. We ontwikkelen hiermee een kalme en open geest en is de basis om verdere mindfulness te ontwikkelen.

Ademruimte (7 min.)

Korte mindfulnessmeditatie om in de dagelijkse hectiek te rusten en af te stemmen op de intentie voor de rest van de dag.

Mindfulness van het lichaam (11 min.)

Deze meditatie is erg geschikt om bij lichamelijke pijn en ongemak opmerkzaamheid en compassie te ontwikkelen in relatie tot deze pijn en ongemak. Dit ondersteunt balans en herstel. Je voedt hiermee je veerkracht om op heilzame wijze om te gaan met lichamelijke pijn en ongemak, welke onvermijdelijk behoren tot de universele ervaringen van het mens-zijn.

Compassievolle lichaamsverkenning (17 min.)

Meditatie waarmee je meer vriendelijkheid en compassie ontwikkelt voor jouw lichaam. Het lichaam waarmee jij jouw leven leeft en ervaart.

Stilstaan bij wat al goed is (6 min.)

Dit is een korte en mooie meditatie voor in de ochtend. Stilstaan bij wat goed is in jouw leven, maakt dat je hier waardering en dankbaarheid voor ontwikkelt. Dit draagt bij aan balans en geluk.

Oefeningen afkomstig van: BFC Mindfulness & Compassie