Uitgebreide analyse om klachtenvrij te kunnen hardlopen


Heeft u klachten tijdens het hardlopen of regelmatig een hardloopblessure? En wilt u graag weer pijnvrij kunnen hardlopen? Mogelijk kan een hardloopanalyse bij Fysiotherapie Leeuwarden de oorzaak van uw hardloopblessure achterhalen en u van de klachten afhelpen.


Wat is de oorzaak van klachten tijdens hardlopen?

Hardlopen is een ontzettend populaire, maar ook blessuregevoelige sport. Soms is één of twee weken rust voldoende om de klacht te laten verdwijnen. In andere gevallen blijft de klacht lang aanwezig, of is er regelmatig sprake van een blessure. De oorzaak van dergelijke blessures is dan vaak niet makkelijk te herleiden, maar heeft dan dikwijls te maken met verschillende factoren. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat een verkeerde trainingsopbouw, inefficiënte loopstijl of verminderde spierkracht of mobiliteit kan leiden tot hardloopblessures.

Hoe werkt een hardloopanalyse?
De analyse begint met een intake, waarin onder andere gekeken wordt naar de trainingsopbouw, blessuregeschiedenis en sportervaring. Ook wordt er een algemeen lichamelijk onderzoek verricht, waarbij de stabiliteit, kracht en beweeglijkheid onderzocht wordt. Vervolgens gaat u hardlopen op de loopband, waarbij er diverse video’s worden gemaakt vanuit verschillende hoeken. Hierna zal de fysiotherapeut vaak globaal al adviezen en trainingstips mee kunnen geven. Voor een uitgebreidere analyse is echter meer tijd nodig. Voor specifiekere adviezen wordt daarom vaak een vervolgafspraak ingepland. U kunt tijdens deze afspraak ook meteen al aan de slag gaan met de aandachtspunten en trainingsadviezen, onder begeleiding van de fysiotherapeut.

De hardloopanalyse wordt uitgevoerd door een fysiotherapeut (en tevens bewegingswetenschapper) die de kennis en ontwikkelingen vanuit de wetenschap gebruikt voor een grondige, biomechanische analyse en effectieve behandeladviezen.

Wanneer een hardloopanalyse?
Een hardloopanalyse kan ingezet worden bij allerlei soorten hardloopblessures. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een video-analyse. Deze video speelt een belangrijke rol bij het ontdekken waar langdurige klachten of regelmatige blessures vandaam komen. Een voorwaarde is wel dat u in staat bent om 5 minuten te kunnen hardlopen (eventueel met pauzes).

Wat moet u meenemen?
Om een goede analyse te kunnen uitvoeren, is het belangrijk om de hardloopschoenen mee te nemen waarop u de (meeste) klachten ervaart. Mocht dit met meerdere schoenen het geval zijn, dan kunt u het beste de schoenen meenemen die u het vaakst draagt. Wanneer u zooltjes in uw schoenen gebruikt, is het aan te raden deze ook mee te nemen. Daarnaast kunt u het beste strakke kleding aantrekken en bij voorkeur een korte broek.

Kosten en vergoeding
Een hardloopanalyse zien wij als onderdeel van uw behandeltraject en wordt daarom gedeclareerd als fysiotherapie. De hardloopanalyse is dus alleen mogelijk wanneer u daadwerkelijk klachten ervaart. Analyses voor prestatieverbetering worden niet uitgevoerd. Bent u aanvullend verzekerd? Dan worden de kosten gewoon bij uw zorgverzekeraar in rekening gebracht. Bent u niet aanvullend verzekerd, dan krijgt u van ons een rekening.

MAAK EEN AFSPRAAK