Uitgebreide analyse voor preventie van blessures en optimale prestatie


Heeft u klachten tijdens het hardlopen of regelmatig een hardloopblessure? Of wilt u juist een blessure voorkomen? Een hardloopanalyse kan u hierbij helpen. Bij Fysiotherapie Leeuwarden beschikken we over innovatieve analysemethoden om uw hardlooptechniek onder de loep te nemen.


De oorzaak van hardloopblessures

Hardlopen is een ontzettend populaire, maar ook blessuregevoelige sport. Soms is één of twee weken rust voldoende om de klacht te laten verdwijnen. In andere gevallen blijft de klacht lang aanwezig, of is er regelmatig sprake van een blessure. De oorzaak van dergelijke blessures is dan vaak niet makkelijk te herleiden, maar heeft dan dikwijls te maken met verschillende factoren. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat een verkeerde trainingsopbouw, inefficiënte loopstijl of verminderde spierkracht of mobiliteit kan leiden tot hardloopblessures. Een hardloopanalyse kan achterhalen hoe klachten tot stand komen.

Hoe werkt een hardloopanalyse?
De analyse begint met een intake, waarin onder andere gekeken wordt naar de trainingsopbouw, blessuregeschiedenis en sportervaring. Ook wordt er een algemeen lichamelijk onderzoek verricht, waarbij de stabiliteit, kracht en beweeglijkheid onderzocht wordt. Vervolgens gaat u hardlopen op de loopband, waarbij er diverse video’s worden gemaakt vanuit verschillende hoeken.

Runeasi
Naast de videoanalyse is het bij Fysiotherapie Leeuwarden mogelijk om met Runeasi een analyse te maken. Runeasi is een innovatieve methode (d.m.v. een sensor op de onderrug) om uw hardlooptechniek onder de loep te kunnen nemen. Dit kan zowel binnen op de loopband als buiten op straat. De sensor geeft meteen real-time feedback en coaching op uw manier van lopen. Na de analyse krijgt u individuele aanbevelingen om de hardlooptechniek te verbeteren en hiermee blessures te voorkomen.

De hardloopanalyse wordt uitgevoerd door een fysiotherapeut (en tevens bewegingswetenschapper) die de kennis en ontwikkelingen vanuit de wetenschap gebruikt voor een grondige, biomechanische analyse en effectieve behandeladviezen.

Wat heeft u nodig voor een hardloopanalyse?
Om een goede analyse te kunnen uitvoeren, is het belangrijk om de hardloopschoenen mee te nemen waarop u de (meeste) klachten ervaart. Mocht dit met meerdere schoenen het geval zijn, dan kunt u het beste de schoenen meenemen die u het vaakst draagt. Wanneer u zooltjes in uw schoenen gebruikt, is het aan te raden deze ook mee te nemen. Daarnaast kunt u het beste strakke kleding aantrekken en bij voorkeur een korte broek.

Daarnaast is het belangrijk dat u in staat bent om 5 minuten te kunnen hardlopen (eventueel met pauzes).

Kosten en vergoeding
Een hardloopanalyse zien wij als onderdeel van uw behandeltraject en wordt daarom gedeclareerd als fysiotherapie. Bent u aanvullend verzekerd? Dan worden de kosten bij uw zorgverzekeraar in rekening gebracht. Wanneer u niet aanvullend verzekerd bent, dan krijgt u van ons een rekening.

MAAK EEN AFSPRAAK